lauantai 29. marraskuuta 2014

Yks nopee ja Riskitön tähtienvälinen sota


Tässä ei niinkään haukuta kuin vain vähän huudellaan, mutta myös vähän pientä haukkua ehkä rivien välistä.  Nopeasti.

Seuraavasta Star Warsista ilmestyi traileri (tässä olisi linkki normaalisti ja jonka ehkä editoin tähän myöhemmin, mutta löydätte ilmankin, no okei tässä https://www.youtube.com/watch?v=OMOVFvcNfvE mutta toivon että on oikea, mobiili ei avaa videota) tai siis teaseri, ja vastaanotto on ollut vähän kaikenlaista. Kuitenkin. Tämä kysymys on laajempi, vaikka käsittelenkin melko spesifisti. Teaserissa on kohtaus jossa Pimeyden Lordi eli Darth Vader/Maul Stand-In käynnistää valosapelinsa. Punainen, tietty. Ja sitten miekkaan tulee samaa valosapeliteräenergiaa (ei, nyt ei jaksa wookiepediasta etsiä korrektia termiä, eikä henkkoht eu-tuntemus yllä ihan tänne asti, vaikka olen oluen äärellä käynytkin suht pitkiä keskusteluja esimerkiksi TIE-mallien eroista. Muistan että joku kasarin sarjakuva väitti terän olevan tiivistettyä Voimaa, mutta toisaalta samoissa sarjakuvissa Luke torjui ylhäältä tulevan lyönnin ottamalla oman miekkansa terästä kiinni ja ottamalla iskun vastaan oma miekka iskua vasten, että noinnii...) väistin. Eli lyhyet punaiset terät poikittain kahvan ja terän väliin. Looks awesome. Näyttää myös uhkaavalta. Ja helvetin epäkäytännölliseltä. Ja se se on se itkun aihe.

Aina välillä fantsun ja scifin kanssa törmää kysymykseen aseiden tai haarniskoiden realistisuudesta, usein käytännöllisyyteen liittyen. Bikinipanssarit, tiedäthän. Ja keskustelulle tietty on hetkensä. Bikinipanssarit, tiedäthän. Ja väitteellä "ei kukaan käyttäisi ikinä koska" on hetkensä. Bikinipanssarit, tiedäthän. Ja nythän en siis puhu Leian bikinipanssareista, vaan enemmänkin sellaisesta perusfantasia/borisvallejo-tyyppisestä bikinipanssarista. Ei, en puhu SELLAISESTA perusFANTASIASTA, come on nyt. Ei pitänyt haukkua mutta kohta tulee huutia jos ette lakkaa tahallanne ymmärtämästä väärin.

NIIN. Mutta niin, esimerkki ja spesifi (spesifi = spekulatiivinen siisti fiktio?) tapaus. Valosapelin valoväistin. Että eihän kukaan oikeasti sellaista ikinä. Koska esimerkiksi sillä leikkaa ranteensa ja niineespäi. Vastaväite! Kuten jo sanoin, näyttää uhkaavalta. Ja aina pitää muistaa taistelumoraali. Eli kuten Delenn toisti Dukhatin sanoja Babylon vitosessa:

"If you can create sufficient fear in your enemies, you may not have to fight them. Always remember that terror is also a form of communication."

Pitää huomata, että väistin aktivoituu terästä erillään. Aion nyt vähän fansplainata, mutta näkisin että itse taistelutilanteessa ranteita katkovan väistimen voi deaktivoida. Ja on ehkä realistisinta Sith-toimintaa sitten no öö jonkin mitä Vader teki originaalitrilogian alkupuolella, että Pimeyden Lordi edes harkitsisi, että vihollisia voisi hallita pelolla muutenkin kuin syömällä niiden kissat JUST BECUZ IMMA EEVOL!!! Itse juoksisin huomattavasti nopeammin karkuun tätä punaisen ristin miekkaa kuin nuorta Anakinia vinkumassa tai nuorempaa Palpatinea rääkymässä että UNLIMTED PAUWOOOO!!! Ja sitten kun en juoksisikaan vaan päätyisin herooiseksi, Darth Upcoming vetää väistimen sisään, vetää pari nopeaa sivallusta ja vetää qb:n kilon paloiksi. Eikä osukaan ranteeseensa.

On mahdollista että sieltä tulee ihan hirviää kuraa. "Voi olla että tulee ihan huono elokuva, mutta kumminkin tulee ihan huono." Ja oli miten oli, olen varma että Pimeyden Lordi taistelee väistin päällä ja koko fansplainaus oli ihan turha ja väärässä. MUTTA SE VOISI OLLA TOTTA. On kyse tasapainosta sen välillä, paljonko piikkejä fantsumiekkaan voi laittaa ennen kuin käytettävyys kärsii liikaa. Jotta pelotevaikutus säilyy. Jotta käytettävyyttä ei tarvitsisi pohtia.

Tasapainosta puheen ollen, ensi kerralla pohdimme sitä, miksi Jedien "tasapaino Voimassa" joka Vaderin piti tuoda, olikin että ei yhtään Sithiä. Not.

qb

Ei kommentteja: