lauantai 11. helmikuuta 2017

Darth Cheek ja alkoholismin alkeet

 
Jare Henrik Tiihonen!
Nyt kun on viime päivinä selvästi ollut aiheellista jokaisen ottaa kantaa Profeettojen (os. Cheek ja Elastinen) uutuuspök-- kappaleeseen Yhtäccii, niin kyllä minäkin sentään!

HUOM! Tämä ei ole arvostelu kappaleesta, vaikka vähän kappaletta arvosteleekin. Lisäksi artistien minät oletetaan kappaleiden viitekehyksessä hahmoiksi, tosielämän Jareista ja Kimmoista erillisiksi (paitsi siinä sivuraiteessa, jossa erikseen otetaan kantaa tosiasioihin perustumiseen).

Spotifyssä on sellainen Spotifyn soittolista kuin Suomiräpin järkäleet. Sieltä kivasti voi aina kuunnella, mitä caccaa sitä nyt on artistit meille tehneet. En ole koskaan oikein shuffletellut musiikkia mitä kuuntelen, joten aika nopeasti oppii kappaleiden järjestyksen tuollaisesta sekalaisesta ja hiljaksiin muuttuvasta listastakin.

Sen johdosta tulikin yllättävä mielleyhtymä, kun ensin tulee Yhtäccii, ja sitten parin kappaleen jälkeen samaan rähinäporukkaan kuuluvan Uniikin Korkki kii. Yhtäccii kertoo siitä, miten Elastisen hahmoa ensin kiinnosti huominen eli tulevaisuus, ja sitten Cheekin hahmo ylipuhuu miehen ryyppäämään ("ei pitänyt [--] jos nyt yhdelle vaan") ja eihän siitä sitten seuraa kuin raunioita ("tyhjäks kortin nostin").
 
 "Sitä saa tuopeissa?" "Kyllä. Monikossa."


Aikaa kuluu, ja kolmen kappaleen tai yhden lapsuuden ja nuoruuden verran, ja ääneen tulee Uniikki, joka kertoo kolmen säkeistön ajan, miten "muistan vaan äänekkään puheen, hengitykses alkoholin hajun, matalan naurun ja punottavat posket, en tiennyt miten naurust huolimatta suhun koskee" ja muuta koskien isänsä kamppailua alkoholismia vastaan.

En tiedä perustuuko Uniikin kappale tositapahtumiin ja Tolppasen isään, mutta oletan että perustuu. Kappale on sellaisenaan myös ehkä koskettavinta mitä Uniikki on tehnyt sitten Kapasiteettiyksikön Kirjeen, ja aidointa mitä kukaan tästä kolmikosta on tehnyt ylipäätään. Se on kuitenkin tämän mielleyhtymätarinan kannalta merkityksetöntä, koska minun head-canonini mukaan kappaleen isä on sama hahmo kuin Yhtäccii-kappaleen Elastisen hahmo.

Siinä missä keisari Palpatine viekoittelee entisaikojen sankari isä-Anakin Skywalkerin pimeälle puolelle kunnes tämä kaikille läheisilleen tuskaa tuotettuaan palaa takaisin valoon ja poikansa syliin heittäessään pull-- keisarin pois, Cheek (alkoholismi) viekoittelee isä-Elastisen taas kerran ryyppäämään yhtäccii ja yllättäen, ja parikymmentä vuotta myöhemmin jälkeä katsellaan poika-Uniikin näkökulmasta.

En sano että Korkki kii olisi originaali-trilogia 456, mutta Yhtäccii on ehdottomasti prequelit.

Voit itse testata tämän kuuntelemalla kappaleet. Ensin Yhtäccii, sitten Korkki kii. En linkkaa koska Korkki kii ei löydy youtubesta (ei kyllä Yhtäcciikään virallisena), ja samalla vaivalla kun spotifylinkkiavailisitte, löydätte hakemalla. Jos ei oo spotifyy niin jostain kuitenkin varmaankin löytyy. Ellei ne oo juoneet niitäkin.

qb

Ei kommentteja: